فهرست
ثبت و تغییرات شرکت تعاونی
ثبت و تغییرات شرکت تعاونی به چه صورت است؟ شرکت های تعاونی چگونه شرکت هایی هستند؟ شرکت های تعاونی یکی از انواع شرکت های تجاری هستند که هدف از تشکیل آنها کمک به بهبود یافتن اوضاع اقتصادی در جامعه و رفاه شرکای شرکت و همچنین تامین نیازمندی های آنها است.
این شرکت ها در برخی از مواقع به ایجاد تغییراتی نیاز پیدا می کنند که همه این تغییرات نیازی به ثبت شدن ندارند، اما برخی از آنها باید در سامانه اینترنتی مربوط به اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسند. این تغییرات می تواند در خصوص مواردی نظیر زیر باشد:
- تغییر آدرس
- تغییر موضوع
- نقل و انتقال سهام
- افزایش سرمایه
- کاهش سرمایه
- ورود شریک
- خروج شرکا
- تعیین سمت شرکا
- تغییر حق امضا
- تعیین اعضای هیئت مدیره
- و …
لازم به ذکر است که تمامی این تغییرات در شرکت های تعاونی باید توسط وزارت تعاون تایید شوند. به عبارت دیگر در رابطه با تغییرات شرکت های تعاونی باید اداره ثبت و تعاون با هم هماهنگ باشند و تغییرات موجود باید بر اساس ضوابط این دو مجموعه انجام گردند.
تصمیم گیری در خصوص ثبت و تغییرات شرکت تعاونی به عهده چه رکنی است؟
دو رکن اصلی تشکیل دهنده شرکت های تعاونی، مجمع عمومی عادی و مجمع فوق العاده هستند. در شرکت های تعاونی هر دوی این مجمع ها در خصوص تصمیم گیری برای تغییرات شرکت های تعاونی دارای صلاحیت می باشند.
از جمله مسائلی که مجمع عمومی عادی در خصوص آن تصمیم گیری می کند، می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش و یا کاهش سرمایه، تعیین کردن خط مشی های داخلی شرکت های تعاونی، تعیین روزنامه کثیر الانتشار در خصوص شرکت و …
از جمله مواردی که مجمع عمومی فوق العاده در خصوص آن تصمیم گیری می کند نیز عبارتند از: تغییر در مفاد اساسنامه، عزل کردن هیات مدیره، ادغام کردن و یا انحلال شرکت های تعاونی و …
مدارک مورد نیاز برای ثبت و تغییرات شرکت تعاونی
تمامی اشخاصی که می خواهند در شرکت تعاونی تغییراتی را ایجاد کنند، باید مدارک زیر را به مراجع مربوطه ارائه دهند:
- یک نسخه از صورت جلسه تنظیم شده در مجمع عمومی عادی و فوق العاده به همراه شرحی از مذاکرات صورت گرفته به صورت کامل
- ارائه اساسنامه جدید شرکت با در نظر گرفتن تمامی تغییرات و اصلاحات مورد نظر شرکا
- ارائه مدارک شناسایی مربوط به شرکت تعاونی و حاضرین در جلسات
- ارائه نسخه ای از روزنامه رسمی به همراه آگهی شرکت تعاونی مورد نظر
مراحل ثبت و تغییرات شرکت تعاونی
پس از اینکه مدارک ذکر شده در قسمت فوق جمع آوری شد، شرکای شرکت باید مراحل ثبت تغییرات را از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها آغاز کنند.
مراحل ثبت تغییرات در شرکت های تعاونی عبارتند از :
- وارد شدن به سامانه اینترنتی مربوط به اداره ثبت شرکت ها
- وارد شدن به بخش صورت جلسه تغییرات
- ورود اطلاعات شرکت متقاضی
- وارد کردن اطلاعاتی در خصوص جلسات تشکیل شده در مجامع که در رابطه با تصمیم گیری تغییرات شرکت بوده است
- وارد کردن متن صورت جلسه شرکت به صورت کامل
- وارد کردن اطلاعات مربوط به اشخاص حاضر در جلسه و سمت آنها
- تغییر دادن اطلاعات شرکای قبلی و یا جدید شرکت مورد نظر
- ذکر اسامی جدید شرکت بر اساس مقررات مربوط به انتخاب نام در صورتی که موضوع تغییرات، تغییر نام شرکت باشد
- وارد کردن سهام و سرمایه جدید شرکت و مدارکی که مربوط به منابع مالی هستند در صورتی که موضوع کاهش و یا افزایش سرمایه باشد
- بیان کردن موضوع فعالیت کاربری جدید شرکت چنانچه که تغییر مورد نظر در خصوص موضوع شرکت باشد
- بارگزاری کردن تمامی اسناد و مدارک در سامانه مورد نظر
- ارسال مدارک مربوط به ثبت تغییرات شرکت به صورت فیزیکی به اداره ثبت شرکت ها
- پرداخت کردن هزینه هایی که مربوط به آگهی تغییرات در روزنامه رسمی باشد.
چه مواردی در اساسنامه شرکت تعاونی به صورت غیر قابل تغییر هستند؟
در پاسخ به این سوال باید گفته شود که تمامی مفاد اساسنامه شرکت تعاونی را نمی توان تغییر داد و برخی از آنها قابل تغییر نیستند. موارد غیر قابل تغییر در اساسنامه شرکت تعاونی را می توان از این قبیل نام برد: حق رای امضا، بی نام بودن سهام، میزان حداقل و حداکثر ذخایر قانونی و همچنین مواردی که تصریحات قانونی در خصوص آنها وجود دارد.
افزایش و یا کاهش اتفاقی سرمایه چگونه است؟
در رابطه با افزایش سرمایه موضوع به این شکل است که سهام جدیدی صادر می شود و شرکت تعاونی می تواند سهام جدید خود را به میزان مبلغ اسمی بفروشد و یا اینکه مبلغی را علاوه بر مبلغ اسمی به عنوان اضافه ارزش سهم از خریداران دریافت نماید.
در مواقعی که افزایش سرمایه به صورت بالا بردن مبلغ اسمی سهام باشد و در صورتی که انجام این کار باعث ایجاد تعهد برای اعضای شرکت شود، باید تمامی اعضا با آن موافقت کنند. تصمیم گیری در این خصوص نیز بر عهده مجمع عمومی فوق العاده است و باید با حضور کلیه اعضا و با رای مثبت آنها انجام شود و به تصویب برسد.
علاوه بر افزایش و یا کاهش سرمایه ممکن است که سرمایه شرکت به صورت اتفاقی افزایش و یا کاهش پیدا کند که این تغییر نیز به صورت زیر رخ می دهد:
- در صورتی که عضوی از شرکت تعاونی فوت شود، وراث او که واجد شرایط باشند می توانند در شرکت سهامی عضو شوند. در صورتی که وراث او بیش از یک نفر باشند نیز هر کدام باید قیمت مربوط به عضویت خود را به شرکت پرداخت کند و این موضوع باعث افزایش اتفاقی سرمایه شرکت می شود.
- کاهش سرمایه به صورت اتفاقی نیز در مواردی پیش می آید که عضو شرکت فوت کند و سهام او به وارثان او پرداخت شود. همچنین اگر عضوی استعفا دهد و یا از شرکت خارج شود نیز پرداخت قیمت سهام عضو نیز متوفی، مستعفی و یا اخراج شده به وارثان او باعث می شود که سرمایه شرکت تعاونی به صورت اتفاقی کاهش پیدا کند.
در انتها لازم به ذکر است که در مواقعی که افزایش و یا کاهش سرمایه به صورت اتفاقی باشد، هیئت مدیره باید موارد را به همراه علت آنها در گزارش های مالی ارائه دهد و ترازنامه آن را نیز در اختیار مجمع عمومی عادی بگذارد.