مطالعه این مطلب برای افرادی که قصد دارند بدانند، سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی چیست؟ مناسب می باشد. در ادامه با پترو کاران فردا همراه باشید.
فهرست
ایمنی و بهداشت شغلی چیست؟
منظور از ایمنی و بهداشت شغلی، شرایط و عواملی است که بر روی سلامتی و آسایش کارکنان و کارگران و هر فرد دیگری در محیط کار تاثیر گذار است. چنین شرایطی برای هر سازمانی با توجه به ماهیت فعالیت سازمان متفاوت می باشد و شناسایی کردن این عوامل و شرایط در یک سازمان به عنوان مهم ترین فعالیت های مربوط به استقرار یک سیستم در سازمان می باشد.
سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی چیست؟
سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی عبارت است از استاندارد ایزو 45001 که این ایزو از استاندارد معروف OHSAS18001 الهام گرفته است.
این استاندارد به صورتی مورد طراحی قرار گرفته است که به شرکت ها و سازمان های موجود در سراسر دنیا در رابطه با ایمنی و بهداشت افرادی که مشغول به کار برای آنها هستند، کمک کند.
به صورت کلی هر مجموعه ای که دارای این گواهینامه باشد، منتقل کننده این معنا است که در راستای فعالیت های خود و فرآیند های تعریف شده، تمامی الزامات مربوط به ایمنی کارکنان را رعایت می کند.
به عبارت دیگر سازمانی که به طراحی و مستند سازی و استقرار و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت ایمنی اقدام می کند، در واقع سیستم مدیریت HSE را پیاده سازی کرده است.
همچنین در این خصوص لازم به ذکر است که پیاده سازی سیستم مدیریت HSE بهتر است که هم زمان با دریافت سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 طراحی و پیاده سازی شود. زیرا انجام چنین کاری اشتراکاتی اساسی را میان این سه استاندارد به وجود می آورد و انجام این کار باعث کاهش یافتن هزینه های دوباره کاری می گردد.
سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی از چه عناصری تشکیل شده است؟
مهم ترین عناصری که سازنده این سیستم هستند، عبارتند از:
-
رهبری و تعهد
مدیریت باید دارای رهبری و تعهد عملی باشد و مسائل بهداشتی و ایمنی و محیط زیست را نشان دهد و آن را ثابت کند. همچنین منابع ضروری باید برای دست یابی به اهداف HSE را فراهم نماید. به صورت کلی اساس سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را رهبری و تعهد او فراهم می کند.
- وجود خط مشی و اهدافی که به صورت استراتژیک باشد
هر سازمانی می تواند دارای یک خط مشی جامع در رابطه با سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی باشد و یا یک خط مشی جداگانه داشته باشد. این خط مشی باید توسط بالاترین مقام ها مورد حمایت قرار بگیرد و به صورت قابل فهم به گروه های ذینفع اطلاع رسانی گردد.
-
سازماندهی، منابع موجود و انجام مستندسازی
سازمان مورد نظر باید تمامی نقش ها و مسئولیت های افراد را برای اجرا کردن نقش خود اطلاع رسانی کند تا به این شکل به بهبود عملکرد سیستم کمک کند.
-
ارزیابی کردن و مدیریت ریسک
سازمان باید تمامی ریسک هایی که در ارتباط با سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت هستند را مورد ارزیابی قرار دهد. همچنین لازم است که برای شناسایی کردن خطرات خاص، کنترل ریسک های موجود تاسطح قابل قبول مورد ارزیابی قرار بگیرد.
سازمان باید برای ارزیابی و مدیریت ریسک های مرتبط گروهی از روش های اجرایی را ایجاد نماید.
-
طرح ریزی سیستم
ملاحظاتی که در سیستم صورت می گیرد باید به صورت یک بخش جداناپذیر از طرح ریزی ها، خرید و حمل ونقل محصولات باشد. در این صورت شرکت باید برای تمامی برنامه های کاری خود، معیار های اجرایی را ارائه دهد.
-
اجرا نمودن و ثبت و پایش
به وسیله این عنصر مشخص می شود که فعالیت ها چگونه باید انجام گردند و اقدامات اصلاحی در زمان مورد نیاز چگونه باید برای بهبود مستمر اعمال گردند.
-
ممیزی کردن و بازنگری
این کار به منظور تایید اجرا و اثر بخشی سیستم مورد نظر صورت می گیرد و باید با تناسب آن الزامات سیستم صورت پذیرد.
مزایای استفاده از سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی چیست؟
به صورت کلی استفاده از این سیستم دارای مزیت هایی از قبیل زیر می باشد:
- کاهش دادن میزان زیان های مستقیم و غیر مستقیم که بر اثر حوادث هستند
- پیدا کردن شناخت کافی از عوامل آسیب رسان موجود در محیط کار
- به وجود آمدن آمادگی های لازم در زمان برخورد با شرایط ضروری
- به وجود آمدن زمینه مناسب برای استفاده کردن از میزان توان ذهنی کارکنان در راستای تقویت مدیریت HSE
- افزایش دادن میزان آگاهی و اطلاع کارکنان به صورت نظام یافته
- فراهم شدن زمینه هایی برای رقابت سالم و موثر
- امکان خودارزیابی کردن سازمان برای تطبیق یافتن با یک سیستم مدیریت HSE
- به وجود آوردن بستری مناسب برای بهبود بخشیدن به میزان بهره وری و تعالی سازمان
- به وجود آمدن اطمینان از اعمال و رعایت قانون مربوطه
- هدفمند و یکپارچه شدن سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی
اصول اساسی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی از قبیل زیر است
- کارکنان مدیریت و کارمندان در مشاغل باید از بهداشت شغلی و نکات ایمنی آگاهی داشته باشند.
- مشاغل باید تمامی خطرات بزرگ و یا کوچک را شناسایی کنند و اقدامات احتیاطی را انجام دهند.
- مشاغل باید تمامی فرآیند ها را به حالت مستند در اورده و اجرا کنند.